Wat is een orthese?

Ortheses zijn teenstukjes van siliconen die een beschermende, correctieve of verstevigende werking hebben. Ortheses hebben verschillende vormen en maten, het type orthese dat wordt aangemeten, is afhankelijk van de klacht. Het materiaal van een orthese bestaat uit 2 componenten die worden gemengd. Daarna ontstaat een vervormbare substantie die gemodelleerd wordt op de voet. De orthese kan tussen de tenen geplaatst worden of als een beschermend kapje over de teen. Hier zijn vele varianten op mogelijk.

Het aanmeten van een orthese

Het aanmeten start met een onderzoek. Daar wordt altijd 30 minuten tijd voor gepland, in de meeste gevallen is het onderzoek sneller afgerond. De volgende afspraak, het ophalen van de orthese, vindt plaats binnen 1 week. Bij dat consult wordt de orthese afgeslepen zodat het materiaal niet te dik is en geen scherpe randjes meer heeft. Een enkele keer is er geen consult nodig voor het ophalen van de orthese.

Mocht het zo zijn dat u het gevoel heeft dat er gekeken moet worden naar de orthese omdat hij blijft irriteren, mag u altijd bellen om de afspraak te maken. Over het algemeen gaan ortheses 1 tot 2 jaar mee, afhankelijk van de zachtheid van het materiaal.

Gebruik

De gewenning van een orthese moet binnen twee weken plaatsvinden. Begin met dragen op plaatsen waar u makkelijk de orthese even uit kan doen, dat voorkomt pijn bij de gewenning. Wanneer de orthese te lang achter elkaar gedragen wordt tijdens de gewenningsperiode, kan er blaarvorming ontstaan. Laat dan de orthese uit totdat de blaar genezen is en begin voorzichtiger opnieuw met de gewenning. Het probleem mag dan niet terugkomen. Is dit toch het geval, bel dan even voor een controleafspraak. Een orthese past niet zonder meer in alle schoenen. Met name puntige schoenen en hoge hakken gaan niet goed samen met een orthese. Kijkt u eens bij “adviezen” voor tips.